Nothing's Same. Must be Different.

03:09

Differences Make Everyone Know They Have Something Others Don't Have

        
      Malam tu aku rasa macam nak buka blog sorang kawan aku ni.Nama dia Amirah jadi aku terus taip "aforamirah.blogspot,.com". Wow,banyaknya perubahan. Aku terkejut layout dan header dari pink bertukar ke white pearl kerana setahu aku dia baru siapkan blog ni minggu lepas. Perubahan drastik. Perlahan-lahan aku scroll ke bawah. Semua post dia dalam english.Aku baca bait-bait perkataan. English dia lagi terror dari akulah.Boleh dapat A++ kalau essay fikirku.

          English dia memang terbaiklah.Perasaan yang rasa macam kenapa macamni? dirasai tiba-tiba.Sifat curiosity aku memuncak.Sebab sbox dia pun tengok macam dah banyak penjejak padahal blog dia baru unprivate minggu lepas.


            Aku scroll ke atas kembali. Amirah-Jakarta. Aku tersedar! Rupa-rupanya tersalah taip.Aku ingat kembali habis tu apakah link blog dia sebab aku pasti ianya aforamirah.. Aku cuba try. (manglish) aforamira.blogspot.com    aku buang huruf 'h' itu jauh-jauh. Ya,inilah blognya. Lagu Penakut dinyanyikan oleh Yuna Zarai membuatkan aku tersenyum. 

             Sememangnya tiada apa yang sama di dunia ini. Pasti ada yang berbeza. walaupun tersilap hanya satu huruf ia membawa aku terus ke jakarta dan membaca setiap post oleh Amirah yang tak pernah kukenali. Kalau nak tahu kalau tersalah letak titik pun kita mungkin akan tersampai di tempat yang lain. Yang sememangnya bukan destinasi yang kita mahukan.



           

15:15
   Pernah tak kena present atau bentang sesuatu dalam kelas? Ada yang kena bentang menggunakna microsoft powerpoint ataupun kertas mahjong tu kan. Tapi kalau guna powerpoint lagi senanglah kan sebab kita boleh letak gambar dan macam2 lagi.

    Apa yang anda perlu buat ketika membentang ialah elakkan membaca teks sepanjang masa. Sebab kalau kita asyik tengok buku/skrip waktu baca nampak macam kekok tau.Kita sepatutnya pandang penonton,untuk mendapatkan kepercayaan mereka bahawa kita faham dan dapat terangkan sesuatu tajuk tu.Sebaik-baiknya kita kena faham apa yang kena bentang jadi tak perlulah nak hafal sangat.

   Kita kenalah yakin dengan diri kita sendiri dan jangan terlalu merendah diri.Janganlah bila sampai waktu kita untuk present kita tolak-tolak kawan sebab tu akan buat kita nampak macam tak bersedia. Suara pun kena kuat macam seorang ketua walaupun kita bukan ketua. Kalau suara tu tahap medium macam kita bercakap dengan kawan penonton takkan berminat nak dengar apa yang kita terangkan.

    Eye contact dengan audience kalau tidak kita nampak macam takut atau malu.Buang perasaan malu

    

Handy DIGITAL-SLR Camera

13:57

NEX-C3KNEX-C3K/P-NEX Camera (E-mount)-NEX-C3



Body with SEL1855 lens (Pink)

Creative freedom is yours with a stylish, ultra-compact camera that operates with ease, and puts professional quality right in your pocket.
  • Exmor™ APS HD CMOS Sensor
  • Picture Effect
  • Photo Creativity Interface
  • HD Video Recording
  • 3D Sweep Panorama
  • Included with multi-purpose SEL1855 zoom lenS
  • RM 2,199.00 *




Comel kan warna pink lagi.Ni kalau sapa2 nak bagi untuk birthday bestlah kan.kami memang nak dslr tapi cara nak guna macam susah.Ni macam senang ja nak control dia.Bentuk pun handy senang nak bawa takpayah berat2.Dia ada tiga colour iaitu silver,black dengan pink ni.

     Harga dia pun okey la.Affordable.Berpatutan.Kalau nak tahu lebih lanjut tengok sini > camera comel ...Kami sukalah kamera macamni.


SECRET

Blog is not a diary FOR ME

12:55

 
  


 can write anything you want in your blog but for me blog is not a diary. Anyone can read it and it will effect your everyday life.Like we post I like this someonesomeone and guess what the next day you go to school your friends'll ask you "Hey,you really like that someone?" If you have answer for that then it's okay but if you don't then that's the problem.


      Anyone have diary here? Put up your hands. Ya, Only a few. heheh.You shouldn't right personal things about yourselves in your blog. It loooks like you have nothing secret in your life. Anyone,silent reader or your followers which actually never meet you,don't know your full name, they're nothing to you is not someone that deserve to know your secret. Or maybe,u don't have a secret..I have a lot of secrets.And some of that i only keep it for me to know it.Some Top Secrets i don't even write it in my diary. Because My superduperawesome secret are in my heart



 "If you think your secret is really a secret so sealed it in your heart.Don't ever take it out from that!"

Eee, pacat!

21:42
Bestlah p kem kepimpinan di bendang man cuti tiga hari tu 16-18 sep 11.Walaupun tak dapat nak cuti kan,tapi experience is something fun....Hari first tu kenalah angkat beg naik bukit,turun bukit,terus kumpul..masuk khemah..letak beg..ish macam-macamlah.Ada barang amanah lagi tau. Biskut empat segi dengan telur. Jaga elokelok..
     
     Bila waktu kena buat tanjak tu memang best..Ada nasi kandar hussainlah,puteri,orang asli....malam tu kena bentang pasal nilai murni..esok kapal pecah..kumpulan kami dapat doktor..kenalah bagitau kenapa doktor tak patut dicampak keluar daripada kapal sebab kapal tu nak tnggelam ada 8 penumpang kena buang sorang..setiap kumpulan mmang ada macam-macam hujah.
 

Lepas tu kami buat khidmat masyarakat.pergi kampung bendang man.Kena pergi rumah penduduk kampung dan soal selidik pasal kampun tu..lepas tu kami hulurlah bantuan sapu-sapu halaman dia sikit siram pokok bunga.Waktu dan nak balik rasa dahaga sangat sebab pergibalik kampung tu kena jalan kaki dpd tempat prkhemahan kami. Ada satu kumpulan ni buat khidmat masyarakat lepastu makcik rumah tu buat air sirap macam satu bekas yang besar..Makcik tu jemput kumpulan lain minum..apa lagi minum teruslah air sirap tu dhalah dahaga.

 Petang tu ada explorace....kena makan peria...rasa dia macam..em rasa sendirilah..tapi tak sedaplah..
depa kata kalau takmau rasa apa2 telan terus..takmaulah buah peria tu nak dekat besar epal yang potong 6.aku gigit tiga kali lepastu telan orang lain makan sampai nak keluar air mata sbab lama sangat gigit mmg nak muntah kan.

Hari last ada jungl trekking.Semua takut pacat..Awal2 aku buat relaks ja...last kali check2 masa kat checkpoint 2 kut ada pacat atas stokin hitam..nasib nampak..aku panik terus buka stoking tu lepas tu kak sheera suruh pusing balik aku takma..Kak farhana toloh kalihkan balik lepastu tarik pacat tu...lega akhirnya.jungle trekking tu best sangat.

  Cikgu rahim baik,waktu dan anak balik dia bagi kami semua mandi sungai kali kedua untuk kali treakhirlah katakan.sejuuuuuk...thank you cikgu,fasi kawan,senior..memang km ni pengalaman yang bermakna..love it..

Lapar laa

00:14
Sambil buat folio sejarah actually banyak masa dihabiskan baca blog..Dalam 3 blog ja.Habis satu post tekan older post.Macammana nak buat folio kan?Umi kata lapar saya pun menyokong 100%..Keputusannya umi pergi McD drivethru dengan sofea.Malas nak ikut order GCB ja.

       Bagi duit rm12..Saja guna duit sendiri lebih terasa kenikmatannya chewahh!Sekarang saya ada banyak duit ni.Duit UPSR,DUIT RAYA,DUIT KUT,DUIT TABUNG.total?mana boleh bagitau...secret..heheh..okay takboleh nak tekan butang pangkah google dhrome sebab satgi kalau boring buat folio kena bukak balik gc..Apa punya ma;laslah kan?

      esok pergi kuala lumpur.Ada kenduri kahwin pakcik.Semua family pakai kelabulah nanti.Pakcik,makcik,nenek,sepupu.Habis semua warna kelabu hehe.Barulah nampak satu keluarga kan.Okay,nak buat folio.yeah farrah rajin!

Popular Posts

Flickr Images