How I Remove Stress.Mandi Sungai.

02:47

                                  MANDI
                                                                SUNGAI

"Yeah,mandi sungai" Semua jerit kegembiraan.Memang sudah lama kami semua tak mandi sungai.Kami tak sabar lagi nak mandi.

Kami ada di Baling.Sekeluarga pergi kenduri di sana.Ada kolam air panas di sini.Tapi apa guna mandi panas pada hari yang panas dan bahang.Terik dengan pancaran matahari.Objektifnya hendak menyegarkan badan,bukan menambah darjah kepanasan.

Budak lelaki sudah mendahului pergi ke sungai.Lelaki memang,kalau pasal benda yang best-best semua nak cepat.Kalau suruh tolong,ek eleh lambat ja.

Budak laki memang macamni kan?Kan?Kan?Hahahaha

Dekat sahaja jarak sungai dan rumah kenduri.Tapi kami tetap menaiki kereta,kerana baju dan tuala semua sudah ada dalam kereta.

Sesampainya di perkarangan masjid ,terus sahaja aku meluru keluar.Masih berbaju kurung rona putih,namun  perasaanku meluap-luap untuk melihat air sungai.

Wah,tenang sekali.Aku sudah tidak sabar,melihatkan sepupu-sepupu lelaki yang sudah bergelak-tawa sakan sambil mengocak-ngocakkan air sungai.Keletahnya tampak begitu seronok dengan alam semulajadi yang sudah lama ditinggalkan.



Sungai itu ada di sebelah tepi masjid.Aku berlari-lari anak menuju ke arah kereta.Menukar pakaian ke t-shirt dan tracksuit.Solat Zohor ditunaikan dahulu.Ah,susah.Aku bawak satu sahaja tudung.Aku tak ada masalah tak apkai tudung mandi sungai,cuma ada sepupu lelaki.Yeah,aku terpaksa pakai anak tudung sahaja.Masakan hendak membiarkan tudung basah.Tidak mengapa.

Segala kegusaran dibuang,aku hendak mandi sungai.Selipar ditanggalkan,perlahan-lahan aku masuk ke dalam air. "Anis,sejuk gila air ni.Bestnya lama gila kita tak pergi mandi sungai" Kami tersenyum.Aku,Sofea dan Anis kehulu-hilir menongkah arus sungai yang perlahan.Sejuk dan tenang.

Segala masalah dan stres ketika peperiksaan hilang begitu saja.Seolah-olah mengalir sama bersama air yang sejuk.Permulaan cuti dua minggu ini sangat menyenagkan.Walaupun bercuti dan melancong dalam erti kata sebenar masih dalam perancangan.Namun,mandi-manda di sungai ini ternyata telah mengukir senyuman yang menghilangkan segala penat lelah setelah bersekolah selama 1 penggal.

Kepuasan yang amat. Kami berenam berlawan menahan nafas di dalam air -Aku,Anis,Sofea,Luqman,Iman dan Emir.

Ah,budak lelaki memang begini.Mereka main tipu.Kami memercikkan air tanda tidak puas hati.Yang penting,kami memang gembira pada hari itu.

Gembira.

Pergilah mandi sungai sementara cuti ni atau dekatkan diri dengan alam semulajadi.

It's a really good way to let out the stress and feel peace.Ahh ,so calm.

Baju Kurung Merah , Bawal Pink

01:51

"Eh,nak pakai baju apa ni" aku membelek-belek baju kurung kepunyaanku.Baju purple dah selalu pakai.Baju hijau saiz terlebih besar.Baju putih nampak terlebih glamour ( E'eleh ).

"Haa,baju kurung merah ni lama jugak aku tak pakai.Tudung pakai bawal pink sudahlah."Sambil tersenyum tiba-tiba perasaan malas menyelubungi diri untuk iron baju.Dasar pemalas.Hemm,apa nak jadi kan.

     Sudah cukup sudah dengan intro yang sangat kesusasteraan ni.Nak tulis cerpen bolehlah aku buat macamni.Setakat nak update blog,tak payahlah kan.Lagipun jenuh nak fikir ayat-ayat puitis ni.

Sebenarnya harini aku pergi kenduri saudara dekat Gurun.Lepastu kami pergi Tesco Sungai Petani.Takda Popular,aku pun masuk jalah MPH.

Aku suka Popular sebab besar dan aku ada membercard,boleh dapat discount kan.Dekat MPH banyak jugaklah buku yang best-best.

Aku belek bahagian motivasi dengan pelajaran.Nak motivate diri sendiri sebab aku rasa waktu exam kali ni dan yang lepas-lepas teruk lah result aku.Kalau dah ada C tu memang teruklah kan.Kalau orang kata result macam tu ok,aku rasa nak bagi sedap hati ja

"Wow buku ni macam bestlah" Revision And Exam Strategies. Ingatkan nak pergi beli dekat Popular ja,tapi malas nak cari takut2 dekat sana tak ada buku ni,jadi beli sini terus. : D .

Dan cerita hari ini pun habis.Balik rumah ,tukar baju dan menghadap laptop.

REVISION AND EXAM STRATEGIES BY MARY WICKHAM.Hope this book will change me.

I NEED TO CHANGE MY SELF A LOT DURING THIS  HOLIDAY.PROMISE!



Mud In the Jungle

14:04
Kem Integrasi

Hari Kedua

Banyak aktiviti yang dibuat.Paling mencabar, ialah Dinamik.Kena meniarap dalam lubang yang penuh dengan lumpur.Lepastu kena lari ikut checkpoint

Naik atas padang,dua orang kena angkut angkat satu kawan dari satu gawang gol ke gawang gol lagi satu.PENAT.Lari naik atas bukut.Gelongsor turun dari atas tu.Eh,dah macam playground.

Hasilnya, seluar track dan t-shirt yang kotor dengan lumpurPengalaman yang mengagumkan.Cewahh.


Mud In The Jungle.


Popular Posts

Flickr Images