Awat hang malas sangat?

01:50
Assalammualaikum

rakan blogku.Buat semua yang menjalani ibadah puasa,jangan, kita jangan jadikan puasa sebagai alasan untuk mudah letih dan malas. 


                               REFRESH
                          BASUH MUKA.
BUANG malas.JOM KITA RAJINKAN DIRI.

Setiap kali aku rasa malas -yang amat sangat.Terus aku terfikir aku malas nak baca al-Quran ni, syaitan dah digari seperti yang kita semua suka mengaku tahu yang syaitan bukanlah lagi faktor yang mendorong kita untuk tidak melakukan ibadah (termasuk belajar) ,lalu apa puncanya?

Mari kita selongkar sebab apa yang kita malas sangat ni.Kalau dah memang pemalas dalam bulan Ramadhan ini ,maksudnya sifat negatif itu sebenarnya dah melekat dalam diri kita.NO,NO,NO!Kita dah tak ada sebab nak cakap syaitan bergayut di atas mata yang buat kita mengantuk.Dan kalau aku mengantuk sangat tu,orang pertama yang aku patut salahkan adalah aku sebab tak reti nak uruskan waktu tidur.Segalanya kini berbalik pada diri kita,ya kalau kita malas itu salah kita.


Aku pernah nampak di Instagram quote macamni yang dikongsi oleh Dr Fatin Liyana Asri,seorang blogger yang aku kagum akan skil penulisannya yang amatlah best bagi aku,ditambah pula pengalamannya mengembara di merata tempat dan juga ilmunya yang sering dikongsi di blognya honeykoyuki.blogspot.com . Dr FL ,saya kongsi ya!Benda baik kalau share dapat pahala kan insyaAllah :) 

Nampak ja quote ni waktu *scroll* di timeline aku tak sabar-sabar nak tengok siapalah yang boleh ubah kehidupan aku ni.Rupanya "lihatlah ke dalam cermin".Rasanya ayat tu macam sedang memerli Farrah Wahida yang malas yang ingat senang-senang ja dia boleh rajin.Hwahahaha.

Aku nak update blog ni pun malas tau sebenarnya,tangguh daripada bulan lepas lagi.Punyalah teruk malas ni kan.Aku pernah terbaca dekat satu buku ni untuk takmau bagi kita asyik tangguh keja,hang ambik kertas tulis besar besar

     TODAY NOT TOMORROW , NOW NEVER SAY LATER

Hang tulis atas kertas yang cantik sikit dengan pen Sharpie berwarna-warni tu,barulah semangat sikit lekat kat meja belajar tu,lekat dekat tepi katil jangan over sangat dok lekat kat dahi.Paling efektif aku rasa hampa lekat kat cermin sebab kita kalau nak tengok muka tu mesti lama punya la,tak tipu paling lama seminit setengah.Jadi setiap kali hang rasa nak kira jerawat tambah dengan merungut pasaipa jerawat banyak ,nampak ja kata semangat tu terus rasa yang mengira-betapa-banyaknya-jerawat-tidak-dapat-menghilangkannya lalu cepat-cepat rasa macam nak buat nota sejarah.Hebat dak?!!! 

Aku pun dah tak mahu bergelumang dengan sikap malas.Jangan ingat yang aku kongsikan kat sini maksudnya 100% malas itu lesap ~~~ Bukan mudah nak let it go kan malas ini dan sebab itulah aku kongsikan kat blog tentang penyakit malas ni sebab aku akan rasa tercabar bila aku kongsikan satu benda baik tapi aku sendiri tak buat.Rasa macam orang akan cakap "Apalah haritu share dekat blog takmau malas lah apa lah.Penipu la deni" hohoho.Sebab tu aku selallunya teragak-agak nak share info-info bagus sebabnya aku bimbang aku sendiri tak manfaatkan benda yang aku war-warkan di blog.Jadi sebab aku takmau hampa semua pandang rendah,aku akan cuba lepaskan m a l a s. 

Kita buat sama-sama okay.





Cuba untuk tidur pada waktu yang sama pada setiap hari supaya otak kita dapat selesa dengan "setting" dia.




JUST DO IT!

Saya belanja quote hari ini. :)
Lagi best kalau print dan tengok setiap hari,semangat tu mesti membara!
ORANG RAJIN MANA PERNAH BERHENTI!
                                                        (BERUSAHA)


                                                                                                                                                     farrah





Popular Posts

Flickr Images