anugerah remaja perdana

Diari ARP : Pantai Kerachut #KRM 1

17:48

Assalammualaikum,

Sebelum aku mulakan penceritaan tentang kem ni, Diari ARP adalah catatan aku di blog tentang kem dan program yang telah aku ikuti pada tahun 2014 untuk mendapatkan Anugerah Remaja Perdana.
Diari ini aku tulis di blog supaya kenangan kem ini akan kekal dalam ingatan!

Apa itu ANUGERAH REMAJA PERDANA?

Tidak tahu? Tiada pendedahan tentang kewujudan anugerah sebegini?


Okay, jangan risau.Belum terlambat selagi umur kita tak melepasi 25 tahun.
Penyertaan terbuka kepada remaja seawal 14 tahun - 25 tahun.



Program Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda merupakan sebuah program pengiktirafan oleh Kerajaan di atas penglibatan remaja secara aktif dalam bidang-bidang yang menyumbang ke arah proses kematangan meraka.
Anugerah ini diadaptasi daripada Program The Duke of Edinburgh’s Award atau kini lebih dikenali sebagai The International Award for Young People yang mula diperkenalkan di United Kindom pada tahun 1956.Program Anugerah Antarabangsa ini kini diiktiraf d 126 buah negara di seluruh dunia .

Program Anugerah ini fleksibel , bukan bersifat pertandingan , memberi peluang di samping menekankan kepada pencapaian serta kemampuan individu .


Terdapat tiga peringkat dalam ARP iaitu Gangsa,Perak dan Emas.
Info ini aku dapat daripada blog https://eylasayangkmusemua.wordpress.com/

Untuk penerangan yang lebih lanjut anda boleh pergi ke Pejabat Belia dan Sukan yang berdekatan atau layari laman web kbs.gov.my

         

           Pada 2 Mei 2014, aku telah mengikuti sebuah perkhemahan yang dianjurkan oleh Kelab Rakan Muda.Kem ini adalah kolaborasi dari Kelab Belia dan Sukan Kulim dan juga KBS Kuala Kangsar.Jadi pada hari yang dimaksudkan itu kami semua berkumpul di sekolah,naik bas dan terus menuju ke....Bukan menuju ke destinasi lagi.Bas bertolak ke Kuala Kangsar untuk mengambil peserta kem di sana.Apa lagi tidoq la dalam bas sementara nak sampai sana kan.

Awal-awal bas agak lengang,bila dah ambil peserta dari Kuala Kangsar, barulah bas penuh.Let's head to Penang!Akhirnya, kami pun sampai di Taman Negara Pulau Pinang.

Bila dah penat menyusun beg,nampak pula bot datang.Wah!Wah!Mungkinkah weolss semua dapat menuju ke Pantai Kerachut dengan menaiki bot.Aku tak boleh membuat apa-apa kesimpulan awal sebab ini kali pertama aku ikut kem yang sebegini.

Persoalan akhirnya terjawab,apabila hanya beg-beg sahaja yang diangkut menaiki bot T_T Nama pun Kem Penjelajahan Lasak dan Rekreasi memang tak lah nak naik bot sambil melayani angin sepoi-sepoi bahasa.Oleh yang demikian, kami pun memulakan pendakian.Tak ada pacat.



           Sesampainya di sana ada tanah lapang,tempat kami dirikan khemah.Ada tandas kena turun bawah sikit,dekat dengan persisiran pantai.Ada lagi satu tanda yang dekat dengan khemah tak payah turun tangga, tapi tandas tu berdindingkan zink beratapkan langit dan dedaunan pokok.Ada wakaf untuk berkumpul yang lapang juga la boleh muatkan dalam 40 orang.Berdekatan wakaf tu ada sebuah surau kecil.Kemudahan okay la untuk buat perkhemahan tapi line coverage tak ada ya kat sini.



          Aku rasa bagus juga bila kita terpisah dengan dunia luar-buat sementara waktu.Kadang-kadang kita terlalu terikat dengan internet.Bila kita tak puas hati dengan wi-fi sebab kita boleh layari internet di tempat yang ada kemudahan wi-fi sahaja, kita mula ambil data internet untuk telefon.Sebab?Supaya kita boleh online bila-bila masa tanpa had,tanpa hubungan dan komunikasi dengan realiti.

     Aku tak salahkan teknologi,tetapi manusia yang terlalu obses dengan teknologi dah mula renggangkan diri mereka sendiri dengan dunia sebenar.We are too busy using our phones when we should be spending time with family, friends, doing work, or enjoying precious moments instead of capturing them on a phone to share with everyone.Niat sebenar kita untuk mengeratkan hubungan melalui media sosial telah menyebabkan hubungan kita dengan orang yang terdekat renggang.
Melawat penyu di Pusat Konservasi Penyu


I don't say we need to stop using our "smartphones" but we need to stop checking our phone like every 5 minutes. I'm sick of seeing people left and right staring at their screens constantly.What's so important there?If you are saying, it's about work.Then, people are not focusing on their work 100% when they are supposed to their work.When it's out of working time they are whatsapp-ing or line-ing their colleague or friends to ask about the work that should've been done.It means that we are procrastinating  to do our work and ask our friends when they are literally in front of us.We rather ask them when we are at home, where people should spend their quality time with their family.

Okay, luahan perasaan berakhir di sini.hoho




 Ada banyak aktiviti yang sangat best.Pengalaman yang berharga adalah belajar  cara masak dalam hutan dengan menggunakan messtin.
Messtin
Lepastu, aku belajar cara menentukan kiblat dengan menggunakan Explorer Map Compass.
Bila ingat-ingat,banyak ilmu baru yang aku dah dapat daripada kem ni. :)


Di Pantai Kerachut juga ada sebuah tasik meromiktik.


Tasik Meromiktik


PERNAH anda dengar mengenai tasik Meromiktik? Sebuah buku geografi menjelaskan, tasik ini wujud daripada fenomena bermusim yang berlaku apabila beting pasir terjadi berhampiran pantai berikutan tindakan angin dan ombak yang kerap memukul pantai.
Beting pasir ini akan menghalang pergerakan air laut yang dibawa bersama ombak yang besar, hingga membentuk lagun bermusim, yang kemudian melahirkan tasik Meromiktik.
Ada pelancong yang ambil lumpur di tasik tu untuk dan lumurkan ke muka,untuk cantikkan kulit sebab waktu tu air seakan-akan surut sebab bulan Mei ,terbentuknya beting pasir.Tasik itu hampir kering selepas berakhirnya musim peralihan kerana air laut mengalir semula ke laut menerusi alur yang terbentuk pada beting pasir.
Ihsan en.fotografi - AzlifAzman
Sunset dekat sini memang cantik.Untuk pencinta fotografi jangan lepaskan peluang ini!

Jumpa lagi dengan Diari ARP seterusnya!

                                                                                                                                FarrahWahida


Majalah Yang Patut Ada Dalam Genggaman Anda

22:18
Assalammualaikum,




  Majalah ataupun dikenali sebagai "Magazine" dalam bahasa Inggeris adalah satu naskhah yang berinformasi.Sarat dengan kandungan,yang pastinya tidak habis diterokai hanya dalam satu hari.Pelbagai fakta dan info baru daripada headline-nya sampailah ke kotak-kotak kecil dalam layout majalah itu juga terisi dengan ilmu yang baru.

  Kalau dulu,sewaktu di sekolah rendah seringkali Asuh dan Kuntum jadi peneman,bahan bacaan kanak-kanak.Tak sempat beli keluaran bulan ini?Tak ada masalah,lihat saja dalam kelas pasti ada rakan yang  membimbit majalah Kuntum.Malah ada yang ketawa membaca siri komik Godaan Syaitan dalam majalah Asuh.Walaupun hati meronta-ronta nak membaca sama kisah si syaitan gemuk dan kurus yang  tidak pernah penat menhasut, harus juga disabarkan untuk menunggu giliran bagi meminjam majalah itu.

  Sekarang di sekolah menengah,kala umur sudah menjangka belasan tahun, minat membaca majalah tertumpu ke jenis dan tema yang lain pula.Berbagai-bagai majalah yang boleh menjadi pilihan,yang bertemakan hiburan sehinggalah ke majalah landskap dan hiasan yang pasti menjadi idaman ibu-ibu untuk menghias dekorasi rumah supaya setanding dengan rumah-rumah cantik yang dipaparkan dalam majalah.Manalah tahu suatu hari rumah sendiri terpilih masuk,kan.


  Ada 3 majalah pilihan yang pasti menjadi bahan bacaan saya setiap bulan.

SOLUSI

Majalah yang pertama adalah Solusi.Padat dengan penyelesaian kepada masalah kita yang berkaitan dengan cara hidup Islam.Kalau baca tu,terasalah macam nak bermuhasabah diri sikit :)Memang best majalah ni,kata-kata yang digunakan amatlah menarik seperti mengajak kita dengan cara yang lembut untuk segera berbuat kebaikan.Ruang 'Beduk Diketuk' yang penuh dengan pengajaran serta diselit dengan dialog-dialog kehidupan seolah-olah membuatkan kita menghayati sisi kehidupan seseorang sehingga membuatkan kita terfikir dan meng-refleksikan diri kita sendiri.

      Ketika saya menghadapi jalan yang sukar untuk memilih yang terbaik,majalah SOLUSI seolah-olah faham dan ia benar-benar memberikan solusi buat saya.Kita pasti tersenyum apabila sebuah soalan yang terawang-awang di minda tiba-tiba menemukan jawapan apabila membaca majalah SOLUSI.Alhamdulillah, majalah sebegini adalah wadah yang baik untuk mengeratkan hubungan kita dengan Allah.

      Malahan cara penyampaian dilakukan dengan elok dan pelbagai.Ruangan komik 'hitam putih' dan ruangan 'angguk gelek' di mukasurat terakhir pastinya menjadi destinasi pertama saya setelah mendapat majalah Solusi yang terbaru.Majalah Solusi juga memperkenalkan ruangan baru seperti "Betulkan yang Biasa dan Biasakan yang Betul"Ia mengajar kita untuk beribadah sambil berilmu.


DEWAN SISWA
Majalah Dewan Siswa sangatlah bagus buat pelajar sekolah menengah.Sesuai sekali sebagai rujukan tatkala menulis karangan bahasa Melayu.Juga ada sisipan buat pelajar PT3 dan SPM.Subjek-subjek teras serta beberapa subjek elektif seperti Akaun dan Biologi turut ada sebagai nota tambahan untuk pelajar mengulangkaji.Bahasa Melayu yang ditulis dalam majalah ini adalah sangat bagus dan ada ungkapa-ungkapan menarik yang dapat digunakan dalam karangan kita.

   Untung sabut timbul,untung batu tenggelam.Mungkin ketika bersusah-payah mengarang dalam dewan peperiksaan,peribahasa dan ungkapan menarik yang menjadi santapan minda ketika membaca Dewan Siswa menjengah ke otak,dapatlah markah lebih!

                                                                   
EH!
EH! ini bukan calang-calang majalah hiburan yang hanya berfungsi untuk membuatkan kita peka dengan fesyen terkini tetapi juga sebuah majalah yang amat menarik susun atur imej dan teksnya.Malahan ayat-ayat yang diguna begitu gramatis dan membuatkan kita tertarik untuk membacanya.Cara seseorang pengarang itu menggambarkan kecantikan seorang wanita jelita atau gaun indah berlabuci sangat unik dan versatile (serba boleh).

    Gaya bahasa yang sangat cantik bagi saya kerana pengarang berjaya menggambarkan sesuatu dengan baik dalam bahasa Melayu kerana seringkali kita enggan menulis dalam bahasa Melayu kerana risau tidak dapat meluahkan perasaan sebenar dengan ayat yang puitis dan menarik.Contohnya dalam pengiklanan sesuatu produk kosmetik EH! berjaya meyakinkan keberkesanan sesuatu produk dengan ayatnya yang menarik.Penerangan produk yang asalnya bahasa Inggeris dapat diterjemahkan ke bahasa Melayu dengan baik sekali.

        EH! berjaya menukar persepsi negatif saya dan kini saya tidak teragak-agak untuk menggunakan bahasa Melayu,bahasa kebangsaan untuk menulis.EH! adalah rujukan utama dalam menulis bahasa Melayu dalam gaya moden namun masih mengekalkan kedaulatan bahasa Melayu.


Jumpa lagi minggu-minggu seterusnya,dengan isi terbaru dan menarik.

Eh!Dah macam majalah pula.

Selamat bercuti kawan-kawan!

                                                                                                                            FarrahW







14sep

14 facts in September

17:43
Assalammualaikum,

Yeay, it's S-E-P-T-E-M-B-E-R !!!

Who doesn't love their month of birth?

14SEP ok jangan lupa ucap.Hahaha.

So, three of my friends tagged me on instagram to share '20 facts about me' ,so I'm gonna share it here - in my blog.Yep, actually I should share it in instagram, but I just want to share it here because it will be a lengthy facts about me.


 20 FAKTA TENTANG SAYA

1.Saya seorang ENFP

2.Aku suka pergi kedai buku lama-lama sebab suka tengok buku yang banyak dekat rak-aku suka bau buku-aku suka kedai buku-kalau aku hilang dekat mall,sila cari di kedai buku

3.Aku suka tengok filem Indonesia yang diadaptasi dari novel karya Hamka -Di Bawah Lindungan Ka'abah(/) ,Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck

4.Aku suka tengok filem Indonesia AADC-semua soundtrack ada dalam playlist lagu hohoho

5.Suka tengok filem pasal kemerdekaan negara (ingat aku tak patriotik ka sebab suka tengok filem Indonesia ja)

6.I like to try new things just to explore my inner soul.Trying to experiment new things as they say "if you never fail,you never try new things".Aku nak tahu adakah sesuatu benda tu sesuai dengan aku,do i have any passion to be in that field someday,so this is the right time to discover the REAL me!

7.Aku suka 'follow' orang yang memberikan inspirasi,orang yang berjaya sebab they always show me that I need to achieve my dreams by hook or by crook cause if they can why I kennot?
-Dr.Fatin Liyana,Dr.Anwar Fazal,Sheikh Waleed Abdulhakeem- search their fb and ig (maybe you'll be inspired too)

8.I love quotes.There are numbers of quotes everywhere in my room-at the mirror,calendar and study table ( just to remind me to do my homework,but yeah sometimes I just too PRO to procrastinate)

9.People who often share their life experiences with me may get the special place in my 'Most Favourable Person Ranking'.I just found it inspiring for me to be better.Aku akan rasa macam aku dah sia-siakan segalan tips dan pengalaman yang dikongsikan kalau aku tak berusaha untuk berjaya macam depa.

10.Aku ada diari.But I rarely write in it nowadays,I just like to share my happy moments so does it mean like I'm not leading a happy life right now? No-lah,just laaaazy.

11.I like meeting new people and even good if we share the same interest.

12.ENFPs are imaginative and open-minded, seeing all things as part of a big, mysterious puzzle called life.
13.ENFPs get along with pretty much everyone, and their circles of friends stretch far and wide.
14.I recently told my sister and my lovely cousin the ideas of gifts that I would love if they get it for my birthday.So,they say nobody would ever did that as if telling other what they want for their birthday.Does it obviously showed that I want a book,bookmark with quotes or a card that looks exclusively made for me? ( I just don't want them to buy me something that I will not appreciate).I like anything with quote on it.



So,sorry just 14 facts for y'all.I don't want you and you to know everything about me.There are still some special things unrevealed bout me! ;)

Bye-bye and I hope that u don't judge me how I am in the reality based on the facts above.What I mean is I don't show all my characteristics up there ALL the time.It depends, y' know ENFP is a good weirdo.We can camouflage ourself sometimes.




p/s : Listening to Count On Me and Just The Way You Are -Bruno Mars while typing this and it took one and half hour for me to type this.



                                                                                                      farrah


Awat hang malas sangat?

01:50
Assalammualaikum

rakan blogku.Buat semua yang menjalani ibadah puasa,jangan, kita jangan jadikan puasa sebagai alasan untuk mudah letih dan malas. 


                               REFRESH
                          BASUH MUKA.
BUANG malas.JOM KITA RAJINKAN DIRI.

Setiap kali aku rasa malas -yang amat sangat.Terus aku terfikir aku malas nak baca al-Quran ni, syaitan dah digari seperti yang kita semua suka mengaku tahu yang syaitan bukanlah lagi faktor yang mendorong kita untuk tidak melakukan ibadah (termasuk belajar) ,lalu apa puncanya?

Mari kita selongkar sebab apa yang kita malas sangat ni.Kalau dah memang pemalas dalam bulan Ramadhan ini ,maksudnya sifat negatif itu sebenarnya dah melekat dalam diri kita.NO,NO,NO!Kita dah tak ada sebab nak cakap syaitan bergayut di atas mata yang buat kita mengantuk.Dan kalau aku mengantuk sangat tu,orang pertama yang aku patut salahkan adalah aku sebab tak reti nak uruskan waktu tidur.Segalanya kini berbalik pada diri kita,ya kalau kita malas itu salah kita.


Aku pernah nampak di Instagram quote macamni yang dikongsi oleh Dr Fatin Liyana Asri,seorang blogger yang aku kagum akan skil penulisannya yang amatlah best bagi aku,ditambah pula pengalamannya mengembara di merata tempat dan juga ilmunya yang sering dikongsi di blognya honeykoyuki.blogspot.com . Dr FL ,saya kongsi ya!Benda baik kalau share dapat pahala kan insyaAllah :) 

Nampak ja quote ni waktu *scroll* di timeline aku tak sabar-sabar nak tengok siapalah yang boleh ubah kehidupan aku ni.Rupanya "lihatlah ke dalam cermin".Rasanya ayat tu macam sedang memerli Farrah Wahida yang malas yang ingat senang-senang ja dia boleh rajin.Hwahahaha.

Aku nak update blog ni pun malas tau sebenarnya,tangguh daripada bulan lepas lagi.Punyalah teruk malas ni kan.Aku pernah terbaca dekat satu buku ni untuk takmau bagi kita asyik tangguh keja,hang ambik kertas tulis besar besar

     TODAY NOT TOMORROW , NOW NEVER SAY LATER

Hang tulis atas kertas yang cantik sikit dengan pen Sharpie berwarna-warni tu,barulah semangat sikit lekat kat meja belajar tu,lekat dekat tepi katil jangan over sangat dok lekat kat dahi.Paling efektif aku rasa hampa lekat kat cermin sebab kita kalau nak tengok muka tu mesti lama punya la,tak tipu paling lama seminit setengah.Jadi setiap kali hang rasa nak kira jerawat tambah dengan merungut pasaipa jerawat banyak ,nampak ja kata semangat tu terus rasa yang mengira-betapa-banyaknya-jerawat-tidak-dapat-menghilangkannya lalu cepat-cepat rasa macam nak buat nota sejarah.Hebat dak?!!! 

Aku pun dah tak mahu bergelumang dengan sikap malas.Jangan ingat yang aku kongsikan kat sini maksudnya 100% malas itu lesap ~~~ Bukan mudah nak let it go kan malas ini dan sebab itulah aku kongsikan kat blog tentang penyakit malas ni sebab aku akan rasa tercabar bila aku kongsikan satu benda baik tapi aku sendiri tak buat.Rasa macam orang akan cakap "Apalah haritu share dekat blog takmau malas lah apa lah.Penipu la deni" hohoho.Sebab tu aku selallunya teragak-agak nak share info-info bagus sebabnya aku bimbang aku sendiri tak manfaatkan benda yang aku war-warkan di blog.Jadi sebab aku takmau hampa semua pandang rendah,aku akan cuba lepaskan m a l a s. 

Kita buat sama-sama okay.





Cuba untuk tidur pada waktu yang sama pada setiap hari supaya otak kita dapat selesa dengan "setting" dia.




JUST DO IT!

Saya belanja quote hari ini. :)
Lagi best kalau print dan tengok setiap hari,semangat tu mesti membara!
ORANG RAJIN MANA PERNAH BERHENTI!
                                                        (BERUSAHA)


                                                                                                                                                     farrah





10A+

How to Get Straight A's for Dummies

23:46
Assalammualaikum,


My friends, as all of you know I am in the upper form this year.5 new subjects and I don't passed my first exam with flying colours.I'm not a genius FYI.I kept reminding my friends, that don't give up and lose hope.It's just the very first exam with all new formats.We just need to 'adapt' to this new 'challenge'.Form 4 might be your honeymoon year,but oopsss remember don't relax too much and never tell a person to wake you up when September ends.It's like not-too-late but pleaseeee ,best sangat ke rileks lama-lama?I just worried if you are driven far away with your dream.Come on,you just gonna study real SMART and HARD just for this one and a half year.I've missed a quarter,wasting my time.But it's okay-lah just to celebrate my previous achievement kan?I'm not that type of student which 'eyes glued on book' 24 hrs. Except that book is a novel.

SO, I'M GONNA SHARE WITH YOU GUYS 'HOW TO GET STRAIGHT A'S FOR DUMMIES'.

READ IT, DO IT.



Editor's Note: This guide on how to score straight A+'s in Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) was first published as an ebook in 2012. SPM 2014 candidates might find the below tips and experience sharing practical and inspiring. Start your SPM 2014 preparation now! Make sure you do notregret getting straight A's in SPM.
SPM Straight A+'s for Dummies
SPM Guide: Tips on How to Get Straight A+'s for SPM

SPM Straight A+'s for Dummies

Written by Andy Lau, SMK Section 9, Shah Alam 

Hey! The name’s Andy Lau. Seriously! I’m 18 years old this year, and have just sat for the 2011 SPM. Although I’ve met with an accident (more like a fall) almost at the end of the exams, I still managed to score 10A+’s! Praise the Lord! Okay, more on that later… 

In this post, I would like to share a few tips with you guys on how to score straight A+’s in your SPM exams. You may not realise this yet, but the SPM exams are really, really important if you’re looking to further your studies in the future, especially if you’re aiming at scholarships! Don’t worry, it’s not impossible. Just, not a walk in the park, that’s all…

A lot of people think that I spend hours and hours studying at home. The truth is far from that! I spend at least one hour on homework (more if I bring home a mountain) and at least one more hour revising the subjects that I’ve learned at school. The rest of the time, I spend sleeping, watching tv, gaming, photography, and the internet. You see, the secret to success is really to prioritise your work, and make the most out of the time you have. Remember, you only have 24 hours in a day.

One more thing that I would like to emphasise is your relation with teachers. Teachers are your friends, not enemies. Treat them well, and you will be treated well. I’m not saying that you have to be a suck-up to get teachers to like you. Just treat them like how you treat your parents and friends! Try not to anger them, because they are the source of your knowledge.

You also have to discover your own style of studying or revising at home. Personally, I study with music through my headphones while doing maths and accounts where all you do is count and count. I’m more of a trance guy (that’s a genre of electronic, if you didn’t know), because I find pop songs too distracting while studying. However, subjects like Biology and History need complete silence to process. And I mainly study at night, mostly because I will always fall asleep in the afternoons. :P Everyone has their own way of studying. Just find which one works best for you, and stick to it!

The most important piece of the puzzle is actually quite simple. UNDERSTAND WHAT YOU’RE LEARNING! Why I say learning is because learning is different from studying. Learning something lets you have a deeper insight on subjects. It’s pointless to stare at a book, memorise every single word, but not understand the meaning of it. So, when the teacher is teaching in front, make sure you understand what he or she is trying to tell you. If you’re confused, don’t be shy to ask for help! You can always ask your friends as well! And when you’ve finally got it down, life would be so much easier! And always remember to revise what you have learned so that you won’t forget.

Time to address one of the most used tactics of students; last minute studying! Everyone I know will always try to stuff everything in their brains before they enter the exam hall. I will also study last-minute. But, my definition of studying at the eleventh hour is actually REVISION. You don’t learn something new an hour before the exams. That would be disastrous… It’s actually important to study consistently. I know it’s really cliché, but it’s true. You should have already covered all the topics in all your subjects BEFORE you sit for your SPM. And you have to feel confident that you can ace the test! A negative attitude will only bring bad results, trust me. So, just be optimistic and think of all the fun you’re gonna have after this war called SPM is over! :D

And one last thing, try not to get into an accident before (or during) your SPM… I share this from experience. :P Try not to do anything stupid or extreme. You have plenty of time for that AFTER your exams! Just something I would like to share, I actually got the whole day to do the accounts paper, since I sat for it in ICU (head injury). No time limit! But I finished it according to the original time limit, of course ;) And you’ll get to do it in bed! HAHA! But, please don’t run into a speeding car just for this. It’s not worth it…

P.S. – What I know about this new Malaysia Education Ministry bursary (National Scholarship Programme) thing is that, you MUST have at least 9A+’s to get it. This bursary is actually a sponsorship to do matriculationsA-levelsInternational Baccalaureate (IB), orForm 6 (STPM), if I’m not mistaken. If you get 9A+’s and above in your SPM, you’ll automatically get it. No tests, no interviews! You just have to select what pre-U course (pre-university programmes) you want, and it’s free! I’ve registered for A-levels, as it is more recognised internationally, and it’s also quite valuable compared to matriculations. However, I’ve heard that it’s also tougher than matrics. I’ve also heard that they changed the STPM to new modular assessment system, so I have no idea on how it actually is. In the end, it all comes down to your own choice. Make sure you ask a lot of people and do some research before you make your choice!

So, that’s all that I can come up with as advice. Please, don’t just spend all your time studying. Have plenty of fun at school with your friends, because high school will be one of the best times or your lives! To all you guys and girls that will be sitting for SPM 2014, I wish you all the best! Try your hardest, because your future depends on it! God bless!
2013

MY PMR RESULT :)

22:44
Assalammualaikum...


Cuti ni ada terfikir nak buat blogging-marathon iaitu aku akan update non-stop pasal kehidupanku,yang sudah lama diperam dalam kad memori minda. Kalau ikutkan malas,mahu saja aku bertangguh lagi, namun takut pula memoriku yang semakin diasak-asak dengan segala perkara baru pada 2014 ini,terpaksa pula aku buang memori 2013 dengan tidak rela hatinya.

         Jadi,dengan abadinya memori ini disini,nanti di saat aku terkenang-kenang cerita lama boleh sahaja aku buka dan baca tanpa perlu susah-susah menyusun kronologi untuk menggambarkan momen indah yang sudah lepas.

19 Disember 2013

Pagi itu jujurnya ,aku tidaklah takut sangat.Keyakinan meresap keseluruh badanlah kononnya.Tambah pula, tak payah pilih baju kurung mana yang akanku pakai pada hari itu.Sudah termaktub calon PMR 2013 ambil keputusan,wajib pakai uniform sekolah.Kalau sampai batch 98 mesti ada saja yang tak se-best senior-senior lain.Boleh pakai baju kasual,baju kurung sampai saja tahun ni,hmm baju sekolah juga.

Tapi ada satu yang boleh dianggap batch 98's sebagai batch yang selamat sebab terlepas daripada sistem peperiksaan baru -Pentaksiran Berasaskan Sekolah.Alhamdulillah,hikmahnya tak payahlah kami semua jawab geografi dan sejarah secara subjektif.Yey,terlepas!





Sebenarnya abah bagi bunga ros kuning kat aku,tapi y'know I'm a pinky girl.Aku pergi tanya dekat booth English Club nak tukar warna pink,depa bagi.


All of these girls looked nervous yet happy to meet their friends at Dewan Sam.
Popular name : Dewan Sam
        Original name : Dewan Samsudin


It's good that English Club sold beautiful roses with variety of colours to choose from.
Most of the parents bought it for their children.Another way to congratulate someone on their big day.
But ,u also can witnessed some of the girls forcing their friends to buy flowers for them.Haha

No pain,No gain.
Syahir (blue uniform) seem to be very happy, he got straight A's in PMR.
Now he's studying in Permata Pintar School.Genius Boy :)
A friend of mine since primary school,I still remember the way he introduced himself in front of the door of 5 Mantap with mask covering his nose and mouth because at that time virus H1N1 is spreading all over Malaysia.


Frm left : me,Noraini,Hidayah (MRSM Taiping),Azliana
Alhamdulillah, all of us managed to pass with flying colours. Wee~~~ I can see happiness in their smile.


201 out of 243 of Badlishans got straight A's in PMR.
Congratulations!
Hard work ,paid off.

Aku berdiri tengah-tengah cikgu dan Ketua PIBG mengaharapkan muka aku akan masuk dalam gambar tapi tak nampak pun.Rasa macam dah dapat tempat paling eksklusif lah kan kat center.Haihh,kesian. 

Yey, akhirnya aku dengan Noraini dapat KH (perdagangan) A.
Cikgu Kalthom takut sangat sebab kami dua ja pelajar perempuan melayu,yang lain semua ambil ERT.
KH lah subjek yang takut takleh dapat A.



Cikgu Izwan a.k.a guru kelas 3A7
 @ penerima Anugerah Cikgu Paling Sporting

Terima kasih cikgu, ajar mathematics.Addmath form 4 lagi susah T_T

Alhamdulillah, aku dapat 8A.Terima kasih Allah.Terima kasih abah dan umi , cikgu-cikgu daripada tingkatan 1 hingga tingkatan 3,sepupu-sepupu yang mewujudkan persaingan secara sihat yang bagi aku rasa perlunya untuk aku dapat 8A.Without u guys I would not feel insecure dan tak tercabar.Persaingan yang ada sangat menyalakan api semangat!Thanks to all my aunts and uncles who always have such faith in me.Terima kasih kepada Mak (nenek) yang mendoakan di Mekah.Thanks to seniors yang bagi aku rasa termotivasi untuk dapat 8A sebab aku takmau junior nanti pandang rendah kat aku.Macam pandang sambil berkata dalam hati "E'eleh"

Aku rasa bahagia dan gembira dan perasaan yang tak dapat digambarkan.Aku nak berjaya sebab nak inspirasikan orang lain untuk berjaya sama.I don't do this for myself,I know that there will be much more people inspired by other people's success.

     Aku berjaya juga sebab diinspirasikan oleh orang-orang yang telah berjaya.
Aku harap ramai lagi orang akan terinspirasi dengan kejayaan ini.


For your information,
FIND YOURS NOW,SO THAT YOU CAN INSPIRE OTHERS.

p/s : SPM is harder T_T. I need more inspiration.InsyaAllah.

Emosi,depresi,fantasi

01:03




Kulari ke hutan kemudian teriakku
Kulari ke pantai kemudian menyanyiku
Sepi.. sepi,, sendiri, aku benci
Aku ingin bingar, aku ingin di pasar
Bosan aku dengan penatDan enyah saja kau pekat
Seperti berjelaga jika kusendiri




Pecahkan saja gelasnya biar ramai!
Biar mengaduh sampai gaduh
Ada malaikat menyulam jaring laba-laba belang di tembok keraton putih
Kenapa tak goyangkan saja locengnya
Biar terdera..

Atau aku harus lari ke hutan, belok ke pantai?






RANGGA




                                             


.Biarlah aku nak beremosional sikit harini.Kita bebas berperasaan bukan?Jadi biarkan aku dengan emosi yang entah apa-apa ini.


Puisi ini ada dalam filem Ada Apa Dengan Cinta.Best gila cerita tu.


Kalau tengah baca entri yang ini sila tukar lagu dekat atas tu ke lagu Denting-Melly Goeslaw.


Dah habis tukar ke lagu Kubahagia-Melly Goeslaw.


Supaya perasaan sedih yang bersarang tu lesap.
                                                                                                                  

Popular Posts

Flickr Images